Hmyz jako potravina a krmivo: jaká jsou rizika?
Vzhledem k potenciálním benefitům stoupá zájem o využívání hmyzu v potravinách a krmivech, ale jaká by mohla být rizika z produkce, zpracování a konzumace tohoto alternativního zdroje bílkovin?
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) tuto otázku řešil profilováním rizik, které identifikuje potenciální biologická a chemická nebezpečí, stejně jako alergenicitu a environmentální nebezpečí spojená s využíváním faremně chovaného hmyzu jako potravin a krmiv. Vědecké stanovisko také srovnává tato potenciální nebezpečí s těmi, která jsou spojené s běžnými hlavními zdroji živočišných bílkovin.
Scientific opinion: Risk profile related to production and consumption of insects as food and feed
Vědečtí
experti EFSA upozorňují, že by možná přítomnost biologických a
chemických nebezpečí v potravinových a krmivářských produktech
pocházejících z hmyzu závisela na metodách produkce, krmení (krmný
substrát), stádiu životního cyklu, ve kterém je hmyz sbírán, druhu
hmyzu, stejně jako na metodách využívaných pro další úpravy.
EFSA
rovněž dospěl k názoru, že pokud je nezpracovaný hmyz krmen v současné
době povolenými krmnými surovinami, mohou se u něj vyskytovat obdobná
mikrobiologická nebezpečí, jaká jsou v jiných nezpracovaných zdrojích
bílkovin. Pokud jde o přenos chemických kontaminantů z různých typů
substrátů na hmyz samotný, k dispozici jsou pouze omezená data.
Výskyt
prionů - abnormálních bílkovin, které mohou způsobovat onemocnění, jako
jsou bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) u skotu a
Creutzfeld-Jakobova nemoc u člověka, je u hmyzu předpokládán stejný,
nebo nižší, pokud tedy krmný substrát nezahrnuje proteiny získané
z člověka (výkaly), nebo přežvýkavců.
Vědecké
stanovisko rovněž zvažuje potenciální nebezpečí spojené s dalšími typy
substrátů, jako jsou kuchyňský odpad nebo zvířecí kejda.
Environmentální rizika spojená s chováním hmyzu na farmách se očekávají srovnatelná s ostatními systémy produkce zvířat.
Existující strategie pro nakládání s odpady mohou být aplikovány na likvidaci odpadu i z produkce hmyzu.
Názor
EFSA je založen na datech z vědecké literatury, hodnoceních provedených
členskými státy, a na informacích poskytnutých příslušnými zúčastněnými
stranami.
Souvislosti:
Hmyz
představuje speciální zboží trhu s potravinami v EU, kdy několik
členských států hlásí příležitostnou lidskou konzumaci. Nicméně, použití
hmyzu jako zdroje potravin a krmiv má potenciálně důležité
environmentální a ekonomické výhody, stejně tak i výhody spojené se
zajištěním dostatku potravin. Mezi druhy hmyzu, které jsou hlášeny
jakožto mající největší potenciál k využívání jako potraviny a/nebo
krmiva v EU patří mouchy domácí, mouční červi, cvrčci a bourci morušoví.
Řada
organizací - včetně Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) -
zkoumala možnosti využití hmyzu pro potraviny a krmiva, a tři členské
státy EU - Belgie, Francie a Nizozemsko - provádí hodnocení rizik
spojených s hmyzem jako potravinou nebo krmivem.
Evropská
komise v současné době spolufinancuje výzkumný projekt pro prozkoumání
možnosti použití hmyzích bílkovin pro krmiva a zvažuje, jak rozvíjet
politiku v oblasti potravin nového typu a krmiv pro zvířata tak, aby
tato možnost byla všeobecně uvažována a přijímána.
Vědecký panel EFSA byl požádán, aby tuto práci podpořil.
Zdroj: EFSA: Insects as food and feed: what are the risks?